Археологически забележителности

Добринище

Безименния град

Какво ще кажете за една древна крепост без име. Тя е била обитавана повече от 3500 години – не е ли невероятно? Всъщност, по-невероятно за нас е, че тя така и до ден днешен няма име. Наричат я Безименният град край Добринище.

Безименният град

Добринище

Крепост Момина кула

Крепост Момина кула

Крепост Момина кула е късноантична и средновековна крепост, която се намира по поречието на р. Места, близо до с. Кремен. Предполага се, че е построена през II-III век, а разположена наблизо пещера с останки, напълно доказват наличието на праисторически живот тук.

Гоце Делчев

Никополис Ад Нестум

Никополис Ад Нестум е един от най-значимите археологически паметници. Целият комплекс се разпростира на площ от 14 километра. Той е безценно съкровище, защото е един от много малкото запазени антични градове у нас. По тази причина е обявен за археологически и архитектурен паметник.

Никополис ад Нестум

Сандански

Археологически музей

Ареологически музей Сандански

Археологическия музей в Сандански е един от петте такива музея в България. Той впечатлява с огромна колекция от над 11 000 експоната. Тук може да се види много рядка надгробна пластика, както и плочите на Юлий Максимум, на Асклепий. Огромна е и колекцията от раннохристиянски плочи, датиращи от IV-VI век.

Мелник

Антична църква Св. Варвара

В чест на Света Варвара, в северната част на Мелник е изграден храм. Църквата не е датирана, но се смята, че най-вероятно е изградена през XIII XIV век, по времето на разцвета на града. Храмът е лесен за откриване – намира се под Кордопуловата къща.

Църква Св. Варвара

Мелник

Деспот - Славова крепост

Деспот-Славова крепост

Крепостта на Деспот Слав представлява мощна самостоятелна крепост. Стените й са с дебелина 2-3 м., а на височина достига до 10 м. Паметникът е реставриран частично, запазени са само части от източната стена. Площта на й била около 3000 квадратни метра с форма на неправилен многоъгълник.