Общи правила за безопасност:

Посещението на Планината е свързано с красиви спомени и положителни емоции. За да бъде то и напълно безопасно, е необходимо да се спазват някои общоустановени правила и препоръки.

 1. Поеми към планината само, ако си здрав. Преходите изискват немалко усилия и подлагат тялото на върхови натоварвания.
 2. Важно е предварително да проучиш маршрута – от къде трябва да минеш, каква денивелация трябва да преодолееш, приблизителното време на прехода и т.н.

  По време на самия преход не променяй маршрута и спазвай установената маркировка.

  Избягвай да ходиш в Планината сам. На всеки се случва да изпадне в беда, затова е добре да бъдеш с някой, който ще ти помогне. Ако все пак решиш да тръгнеш сам, предупреди близките си къде отиваш, от къде планираш да минеш и колко време смяташ, че ще ти отнеме целия преход.

 3. Обърни голямо внимание на туристическите обувки – те трябва да бъдат удобни, здрави, високи и с дебела подметка.
 4. Използвай леко, синтетично и водоустойчиво облекло.
 5. Внимателно подготви съдържанието на раницата си. Вземи задължително питейна вода, високоенергийна храна, кибрит, нож и аптечка.
 6. При гръмотевична буря веднага напусни билото и изпъкналите части и слез възможно най-ниско. Остави далеч от себе си раницата и всички метални предмети и електроника – GPS, мобилен телефон. По възможност застани на суха повърхност (ако не намериш, използвай суха дреха). Клекни ниско долу с наведена напред глава и прибери коленете към гърдите. Стой далеч от високи дървета, железни конструкции и домашен добитък.
 7. През зимата опасността от лавини се увеличава.

  Не се отклонявай от зимната маркировка и внимавай особено при обилен снеговалеж, неулегнал сняг и рязко затопляне на времето.

 8. Не се претоварвай. Добре преценявай силите си, времето и района, в който се намираш.
 9. Пали огън само на места, които са обозначени и обезопасени.

  При напускане на мястото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изгаси огъня и почисти терена от отпадъци.

  При пожар или съмнения за такъв, незабавно позвъни на тел. 112 или уведоми хижари или служители на НП “Пирин”. Не предприемай сам действия за овладяването на по-голям пожар, защото може да пострадаш.

 10. Ако се изгубиш НЕ СЕ ПАНИКЬОСВАЙ! Започни да вървиш надолу. Все някъде ще стигнеш до река. Тръгни по течението й. Не забравяй да си запишеш номерата на Планинската спасителна служба.

Дежурни телефони при нещастен случай

112 – Единен европейски номер за спешни повиквания
02 963 2000 – Централен Денонощен Пост на ПСС
1470 – (за всички мобилни оператори)
1471 – За справки или съвети (за всички мобилни оператори)

Планинска застраховка

В случай на нещастие в планината, веднага потърси помощ от ПСС. Планинските спасители ще се отзоват по най-бързия възможен начин.

Те оказват долекарска помощ на мястото на нещастието, обикновено на сложи терени и при лоши метеорологични условия някъде високо в планината. След това извършват специализиран транспорт със спасителни съоръжения и предават пострадалия в кабинет за спешна медицинска помощ.

Планинските спасители дават безвъзмездно своя труд при спасителните акции в планината, но всяко действие, всяка спасителна операция има своите разходи /предварителна готовност, консумативи, горива, обучение и т.н./ и пострадалия, който предизвиква тези действия, следва да поеме и разходите по тях. Списък на видовете помощ, оказвана от ПСС при БЧК на български граждани и съответната им цена може да видите тук.

От няколко години на българския застрахователен пазар се предлага планинска здравна застраховка. При различните компании цената и варира от 18 до 30лв. на година и покрива разходи до 1000лв. Добра алтернатива за директно разплащане с ПСС. За сравнение, при нещастен случай на ски-пистата, за спасителната дейност (400лв.) и за транспорта (160лв.), пострадалия трябва да заплати 560лв.

Не пожелаваме на никого да му се налага да я използва, но планинската застраховка е задължителна, ако си често в планината. Не струва скъпо, а може да ти спести хиляди главоболия и разходи при евентуална непредвидена случка в Планината.