Голяма част от планинските маршрути в България имат планинска маркировка, която помага на туристите и тяхното придвижване. Тя е от особена помощ на неопитните туристи или при лоши метеорологични условия.

Маркират се маршрути, които водят до хижи и заслони, до върхове, чешми, езера, водопади, пещери, природни забележителности и др. При правилно поставена маркировка, не са нужни никакви специални познания, за да се ориентираш за придвижването до определения обект. Маркировката се поставя така, че да се вижда еднакво добре и от двете посоки на движение. Обикновено маркирания път е най-къс и удобен и преминава през безопасни и хубави места. Маркировката в планината се дели на два вида – лятна и зимна.

Важно правило: Ако загубиш маркировката по непознат маршрут, трябва да се върнеш обратно до последния забелязан знак и да продължиш търсенето от там!

Лятна маркировка

Лятната планинска маркировка представлява маркировъчни знаци с размер 10 х 10 см. Знакът е разделен на три ивици от по 3 см – основен цвят по средата и две бели ивици отстрани. Основните цветове са червен, син, зелен и жълт. Червеният цвят се използва за маркирането на билни маршрути, а останалите цветове – за второстепенни и не-толкова високопланински маршрути.

Лятната маркировка се слага върху дървета, камъни, скали и др. На местата, където се пресичат два или повече маршрута (кръстопът), третата ивица на единия знак и първата ивица на втория съвпадат.

Друг основен маркировъчен знак през лятото са стрелките. На тях освен посоката, се указва и мястото, където води пътеката. По-старите табели са жълти на цвят, а по-новите са бели с черни букви.

В изходните пунктове, при хижите и заслоните, както и на възлови кръстовища се поставят добре оформена схеми, които нагледно представят цвета на използваната маркировка, по-важните туристически обекти и разстоянието между тях.

При лошо време или загубване е препоръчително да се използва зимната планинска маркировка.

Зимна маркировка

За добро ориентиране в Планината, по време на снежния сезон, се използват маркировъчни стълбове и табели. Стълбовете представляват метални колове, забити в земята на каменна или бетонна основа. Те са боядисани в жълти и черни ивици с ширина 20см.

Върху стълбовете се поставят различни видове табели. Азимутните табели указват разстоянието от предишния и до следващия стълб. Другия вид са табели със схема на маршрута или маршрутите в района, с посочено приблизително време за преминаването им. Табелите с форма на стрелки се използват на възлови кръстовища или на места, където има опасност от изгубване. Пътеките и долините с опасности от лавина, се обозначават с табели с шахматно разположени черни и жълти квадрати.