Всеки по-сериозен преход, без значение дали пешеходен или с колело, изисква повече багаж. За да запомниш разходката си само с хубавите гледки и приятното изкарване, трябва да обърнеш внимание на раницата си.

По време на прехода, целият товар лежи на раменете ти. Буквално! Последното нещо, което искаш е прекалена тежест, болки в гърба и дискомфорт. Въпреки това, раницата ти трябва да съдържа всичко необходимо. Накратко, правилният избор на багаж е от изключително значение, но също така е важно и подреждането на раницата.

Запомни:

Трябва да ти е удобно

Дръж нещата от първа необходимост в горната част на раницата. Това е най-удобното място за вода, малко храна, картата, челника, фотоапарата, както и водоустойчиво яке и дъждобран. Не пропускай да подсигуриш и покривало за раницата. Последното нещо, което искаш е да останеш с мокри вещи в Планината.

Трябва да е балансирано

Доста неприятно е, когато раницата се криви на ляво или на дясно, или пък те дърпа назад. За това е важно да я подредиш правилно и да избегнеш болките в гърба и борбата със земното притегляне. Тежките неща като палатка, рейки, колчета, готварско котлонче прибери в долната част на раницата, близо до гърба.

Трябва да е компактно

Запълни всеки свободен сантиметър от раницата. Отпусни всички ремъци в началото, в празните места напъхай дрехи, навити на руло, както и пакети с храна. Когато опаковаш всичко и пристегнеш ремъците, в най-добрия случай раницата трябва да стои права и стабилна на дъното. Сложи я на гърба си и прецени. Не трябва да усещаш стягане в раменете и болка в кръста.

Какво да вземеш?

Приготви всичко полезно, вземи само най-необходимото.

Както вече споменахме, теглото на раницата е едно от най-важните неща за приятен преход. Тя не трябва да тежи повече от 1/5 от твоето тегло (т.е. ако тежиш 60 кг, раницата трябва да тежи 12кг).

Допълнителен багаж вземи първо, ако имаш сили, второ ако имаш място.

Подреждане на раницата

Полезни съвети:

* Сложи един чифт дрехи и чорапи вътре в спалния чувал. Самия чувал увий в непромокаем плик (чувала за боклук е идеален). Така ще имаш един чифт сухи дрехи, дори и останалия багаж да се намокри. А чувала може да използваш, за да събереш отпадъка след себе си и да оставиш Планината чиста. 🙂

* Избери синтетични дрехи, когато избираш облекло за Планината. Памучните дрехи тежат повече и съхнат по-бавно. Освен това, заложи на повече дрехи, облечени на слоеве, отколкото на по-малко, но по-дебели и обемни.

* Ако раницата ти няма метални рейки, сгъни шалте и го сложи на стената, която опира в гърба. Така раницата ще стане по-удобна.

Специално за теб сме подготвили списък с най-необходимите неща в Планината, по който можеш да се ориентираш при приготвянето на багажа. Може да го изтеглиш от бутона отдолу.