Разходка до един от най-големите манастири в Югозападна България, посещение на скалното светилище Градището и пълноценна почивка в минералните води на Огняново.

Тази обиколка е подходяща за теб, ако си отседнал в Гоце Делчев, Огняново, Гърмен или на друго място в близост.

Хаджидимовски манастир "Св. Георги Победоносец"

GPS координати41.510586, 23.853217

Хаджидимовския манастир “Свети Георги Победоносец” е едно от най-красивите и очарователни места в този край. Той е най-големият по поречието на р. Места и третият по големина в Югозападна България. Построен е в средата на 19 в. със средства от хората от околните села.

За разрешение за строежа му е съдействал местният турски бей, който специално отишъл до Цариград и донесъл ферман, в който изрично било посочено, че църквата може да се построи, но тя трябва да бъде вкопана в земята. При строежа, обаче, строителите попаднали на скала и нямало как да изпълнят султанското нареждане. Строежът на църквата спрял, докато беят отиде отново до Цариград. Той се върнал с ново решение – щом не може църквата да бъде вкопана в земята, тя трябва да бъде с малки прозорци.

Строежът на църквата приключил през 1865 г. В олтара й си пазела иконата на “Св. великомъченик Георги”. Специалисти я изследвали и установили, че тя датира от периода на 1750-1800 г. и се смята за чудотворна.

Манастирът е опожаряван два пъти, като през 1905 г. е претърпял основен ремонт. През 1979 г. е построен и новият манастирски параклис “Св. Димитър”.

Ландшафтен парк Градището

GPS координати41.598716, 23.914468

Ландшафтен парк Градището
Ландшафтен парк Градището

Ландшафтен парк Градището е още едно от забележителните места близо до Гоце Делчев. То е разположено върху рид с дължина от 700 м. Състои се от три ясно изразени скални групи, с площ около 20 дка. От всички страни е оградено от внушителен каньон. Достъп до парка има единствено и само от северозапад.

Скалите са стръмни, на места дори отвесни. От север образуват пропаст с дълбочина 50 м. Върху билото се откриват естествено оформени площадки, заобиколени от масивни скални блокове. На места скалите оформят фигури, които могат да бъдат оприличени с човешки лица, фигури на животни, риби, птици и др.

Вида и разположението на скалите могат да създадат впечатлението, че някои от фигурите са създадени от човешка ръка. Забелязват се изкуствени заравнявания и изграждане на улеи, които се свързват с религиозни вярвания на траките – м. Градище притежава всички основни характеристики на светилище – каменни заграждения, депа за дарове в скални цепнатини и ниши, глинени олтари.

Светилището е открито през 2000 г. от покойния вече проф. Тодор Бояджиев. При първите проучвания, археолозите доказаха, че на това място се наблюдават културни следи от праисторическа и антична епоха. През 2008 година местността Градището е обявена за недвижима културна ценност с национално значение.

Ландшафтен парк Градището
Ландшафтен парк Градището

с. Огняново

GPS координати41.612968, 23.790740

Огняново
Огняново

Огняново се превърна в един от най-популярните балнеоложки курорти у нас през последните години. Намира се на 10 км. от Гоце Делчев. Разположението му, надморската височина от 540 метра, благоприятният климат, съчетани с минералната вода, без никакво усилие са го превърнали в любимо място за отдих и релаксация на българи и чужденци. А дивните пейзажи на Родопите и Пирин, акациите и невероятният им аромат, който се разнася из въздуха, те правят престоя тук незабравим. Тук можеш да се насладиш на релаксация сред минералните извори на селището.

Непосредствено до Огняново се намира с. Гърмен. Може да отидеш до него и да посетиш вековния източен чинар, който се намира в началото на селото.

Съвсем близо след Гърмен се намира и античния град Никополис ад Нестум.

Източен чинар, с. Гърмен
Никополис Ад Нестум

Тази и още много идеи за разходки в района, може да откриеш в нашата Брошура. Самата Брошура ще намериш на рецепцията на всеки един от хотелите в нашия каталог.