Мелник

Мелник е най-малкият град в България, но определено има с какво да те плени и очарова. А когато прибавиш интересните места около Сандански, като не пропуснеш Рупите и Самуиловата крепост, ще получиш една незабравима и приятна 3-дневна екскурзия в Югозападна България. Подробното описание е от нас, а за теб остава само да си харесаш хотел тук и да се впуснеш в приключението!

Мелник

GPS координати41.523711, 23.390975

Макар и най-малкият град в България, с население от около 300 души, Мелник може да те изненада с разнообразието от интересни места, които да посетиш. GPS координатите отгоре ще те отведат до парка, който се намира в самото начало. От тук в дясно е главната улица на града, която върви по дерето нагоре от двете страни на рекичката. Тръгваш по нея и от двете ти страни започват да се редят хотели и механи, чиито собственици с усмивка те приканват да влезеш, да похапнеш и да опиташ прочутото Мелнишко вино. На 300м. от парка вдясно на дерето се намира Градската Библиотека, а срещу нея – от другата страна на реката – Старият турски Конак.

100-150 м. по-нагоре вдясно на пътя има табела и отбивка, по която се отива до Манастир “Света Богородица Спилеотиса”, Църква “Свети Никола” и Деспот-Славова крепост. От тук започва и екопътеката от Мелник до Златолист, за която имаме страхотен фотопис (виж го тук). От другата страна е Музеят на виното – историята на напитката на Боговете, събрана на едно място. Определено си заслужава да влезеш и да го разгледаш. Веднага след него, по пътя вляво започва и екопътеката от Мелник до Роженския манастир. Ако предпочиташ да отидеш до там пеш, това е твоят маршрут.

Ако пък избереш да продължиш пътя с нашето предложение, следващата интересна сграда, която ще се появи пред теб от ляво на пътя, е Църквата “Св. Антоний”. Непосредствено над нея се намират останките на Болярската къща и някогашната часовникова кула. Разходката по пътя продължава, за да ни отведе в Кордопуловата къща, която се кипри на хълма над пътя на по-малко от километър от парка. Това е една от най-красивите и значими сгради в Мелник. Не пропускай да се потопиш във възрожденската атмосфера, да разгледаш тунелите под къщата и да разбереш повече за историята на рода Кордопулови. Освен това, къщата е част от Стоте национални туристически обекта, така че, ако колекционираш печати, не пропускай да вземеш и от тук.

Кордопуловата къща
Кордопуловата къща

След като се насладиш пълноценно на разходката си из красивия Мелник, е време да се настаниш в хотела и да похапнеш в някоя от китните механи тук. Зареди се със сили, защото те чака следващата точка от дневния план – Роженският манастир. За него се тръгва по главния път, от парка, при който остави колата си в началото. Пътят минава през с. Кърланово, където се намират и едни от най-красивите форми от Мелнишките пирамиди. След като влезеш в с. Рожен ще стигнеш до своеобразния център – с паркинг за коли, няколко заведения и сергии, където местните продават интересни сувенири, вино, тикви и най-различни сладка. На завоя, в края на пътя има табелка, която указва посоката и разстоянието до манастира – 1 км. Преди да стигне до него, пътя минава през Църквата “Св. Св. Кирил и Методий”, където е гробницата на Яне Сандански. Може да спреш и да положиш цветя, за да отдадеш почит за великите дела на революционера. 300 м. по нагоре е паркинга на Роженския манастир и пленяващата гледка към него и околните хълмове.

Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринска Македония. Той е един от няколкото средновековни, запазени в добър вид до наши дни.

В него се намира чудотворната икона на “Св. Богородица”, пред която хиляди миряни идват да се поклонят всяка година. Не пропускай да пуснеш монетка в чешмата на двора и да опиташ вкусната вода.

Роженски манастир
Роженски манастир

След като се полюбуваш на тишината и спокойствието на това свято място, се върни с колата до “центъра” в с. Рожен и тръгни по пътя обратно в посока  Мелник. След не повече от 200 м. има една единствена отбивка в дясно. От тук е пътят към следващото приключение – Водопад Скока в с. Кашина. Сигурни сме, че впечатление ще ти направи тунелът преди с. Любовище – той е прокопан през една от пирамидите и е наистина впечатляващ! От тук до Кашина следват около 7-8 км, черен път, който не е в идеално състояние, така че карай внимателно.

След многото завои наляво, надясно, пак наляво и после пак надясно, пред очите ти ще се появи с. Кашина – сгушено сред хълмовете и горите на Пирин. Може да оставиш колата си в навсякъде в селото, а ако продължиш направо, ще стигнеш до къщата на Бай Атанас и тази на кметския наместник – Борислав Арнаудов и гостоприемната му съпруга. Те няма да те пропуснат. Нито пък ще те оставят да минеш без да те почерпят с кафе или чаша студена вода с лимон. Задължително ще ти пожелаят приятна разходка, както и ще ти напомнят на връщане, да не забравиш да напишеш мнението си за селото и водопада в Книгата за гости на с. Кашина! От тяхната китна къща надолу започва пътят за Скоко, така както го наричат местните. Уверяваме те, че гледката напълно си заслужава 40-50 минутната разходка, която те дели от буйните му води. Ако, обаче, искаш разходката да бъде крайно запомняща се, както и да се запознаеш с редица други непознати и скрити за любопитните погледи манастири и скални феномени – Бай Атанас е твоят човек. Той ще те отведе. При това с огромно удоволствие. Той е човекът-енциклопедия, що се отнася до село Кашина. Ще направи разходката ти интересна и приятна. Ще научиш много нови истории за региона. Та даже и някоя легенда.

След посещението на водопада, връщането в Мелник става по същия път – от Кашина през Любовище до центъра на с. Рожен и от там надолу през Кърланово и пак при познатия ни парк. Вече може да си починеш в хотела, който си избрал и да се подготвиш за следващия ден.

Водопад Скока
Водопад Скока

Сандански

GPS координати41.563076, 23.280469

Археологически музей Сандански
Археологически музей Сандански

Сандански се намира на 20 км. от Мелник и е известен като един от най-добрите балнеоложки центрове в България. Но днес няма да обръщаме внимание на минералната вода, а на останалите забележителности, които го правят интересна дестинация. GPS координатите ще те отведат в центъра на града, съвсем близо до пешеходната зона, Археологическия музей, Туристическия информационен център и градския парк “Св. Врач”. Самият парк е един от най-големите в България, освен това е единственият парк с пясъчни алеи у нас. Винаги е оживен и изпълнен с детски смях и глъч. За това спомага и времето, което е почти винаги слънчево и топло. В парка се намира и страхотният макет на Пирин Планина, който е дело на Никола Миронски. Тук е и летният театър, в който се провежда известният конкурс “Пирин фолк”. В края на парка има езеро, в което плуват лебеди, патици и гъски. Може да се позабавляваш като се разходиш с водно колело.

Ако отделиш време до обяд да се разхождаш в Сандански и да се наслаждаваш на южняшкия чар на градчето, след като обядваш ти предлагаме да се отправиш с колата към Попинолъшкия водопад. Той се намира в едноименната местност на 17 км. от центъра. Тръгваш на северозапад, в посока на х. Яне Сандански. Пътят е в идеално състояние, а маркировката е чудесна. Водопадът е пълноводен през цялата година, така че няма да сбъркаш, ако го посетиш по което и да е време на годината. Ако не си взел нещо за хапване в Сандански, поляните в местността Попина лъка са идеални за пикник през топлите дни (като не пропуснеш да спазваш правилата за безопасност в горските райони!) Наслади се на природата и спокойствието през целия следобед, като си отделиш време за връщане в Мелник. Все пак, вечерта няма да е същата без чаша хубаво мелнишко вино!

Рупите и Самуиловата крепост

GPS координати41.459424, 23.261625

Рупите
Рупите

Рупите е местност, разположена на левия бряг на р. Струма. Това е едно от онези места, на които природата е в състояние да те възхити и вдъхнови, да ти донесе хармония и спокойствие. Това е и едно от най-мистичните места в България, изключително популярно сред вярващите, тъй като тук е избрала да живее известната българска пророчица Ванга. Храмовият комплекс се намира на около 20 км. от Мелник. Тръгваш в посока към Магистрала Струма, но вместо да се качиш на детелината за София или Кулата, продължаваш направо по този път, в посока Петрич. На 4 км. след детелината е отбивката за Рупите.

Комплекс Рупите е красиво, приветливо и поддържано място с пейки, беседки и обширни поляни за разходка. В него се намира храм “Св. Петка Българска”, както и къщичката на баба Ванга, в която тя е прекарала последните 10 години от живота си и където е приемала посетители.

Самуиловата крепост пък се намира на 25 км. от тук, в посока ГКПП “Златарево”. Парк-музеят е открит през есента на 1982 год. и представлява останки от средновековно укрепление. Централно място заема паметникът на Цар Самуил, заобиколен от релефи, които изобразяват ослепените войници. Работното време е всеки ден от 8:00 до 17:00, а срещу символичната сума за вход, ще получиш и печат от книжката със Стоте национални туристически обекта.

Самуиловата крепост
Самуиловата крепост

Тази и още много идеи за разходки в района, може да откриеш в нашата Брошура. Самата Брошура ще намериш на рецепцията на всеки един от хотелите в нашия каталог.

Ние обичаме Планината. Обичаме България.
Затова стартирахме този проект.

Ще се радваме, ако ни подкрепиш!

За да продължим да бъдем полезни!

Достатъчно е да избереш обект в категория
“Подготви престоя си” и да ни споменеш при резервация.
Това ще ни даде възможност да продължим
да инвестираме в популяризирането на
маршрути и идеи за разходка в Пирин.