За Хаджидимовския манастир

Хаджидимовския манастир “Свети Георги Победоносец” е едно от най-красивите и очарователни места в този край. Той е най-големият по поречието на р. Места и третият по големина в Югозападна България. Построен е в средата на 19 в. със средства от хората от околните села.

За разрешение за строежа му е съдействал местният турски бей, който специално отишъл до Цариград и донесъл ферман, в който изрично било посочено, че църквата може да се построи, но тя трябва да бъде вкопана в земята. При строежа, обаче, строителите попаднали на скала и нямало как да изпълнят султанското нареждане. Строежът на църквата спрял, докато беят отиде отново до Цариград. Той се върнал с ново решение – щом не може църквата да бъде вкопана в земята, тя трябва да бъде с малки прозорци.

Строежът на църквата приключил през 1865 г. В олтара й си пазела иконата на “Св. великомъченик Георги”. Специалисти я изследвали и установили, че тя датира от периода на 1750-1800 г. и се смята за чудотворна.

Манастирът е опожаряван два пъти, като през 1905 г. е претърпял основен ремонт. През 1979 г. е построен и новият манастирски параклис “Св. Димитър”.

Точно преди манастира, в ляво от пътя, може да посетиш и още едно интересно място. Това е популярния зоокът на Хаджидимово. Непретенциозно, заградено място, където може да видиш, погалиш и нахраниш някой от обитателите на къта. Разположен на площ от 30 дка, зоокъта е дом на много патици, гъски, няколко пауна, лебеди. Също муфлони, сърни и елени – един от любимците на децата е еленът лопатар Петко, истински красавец с големите си рога и с осанка на победител. Може да се радваш и на малките катерички и много зайчета. Не пропускай да снимаш и уникалното кенгуру албинос.

Как да стигнеш до тук?

Хаджидимовския манастир се намира на 15 км. от Гоце Делчев. Излизаш от града посока Юг и продължаваш по главния път към ГКПП Илинден – Ексохи. На 9 км. след излизането от Гоце Делчев, хващаш отбивката наляво за Хаджидимово. Пътя продължава само направо и няма как да се объркаш. На 600-700 м. след първите къщи в Хаджидимово, на един широк участък, пътят се разтроява. Тук има указателна табела, която те насочва да поемеш по пътя надясно за самия храм. Манастирът е на около километър нагоре по пътя.

Къде да отседнеш?

70лв

на вечер

Комплекс Белите скали предлага спокойствие на своите гости, потапяйки ги в незабравимата атмосфера на отминалите времена.
20лв

на човек

Почивка в старинна българска къща и домашни гозби, приготвени от екологично чисти продукти - това е Хотел-механа Павловата къща
40лв

на вечер

Семеен Хотел МАЛАМОВАТА КЪЩА се намира в центъра на град Гоце Делчев, в непосредствена близост до историческия музей на града. Хотелът е разположен в стара къща, строена през 1847г.