Ако си избрал Банско за своята почивка и се чудиш как да организираш престоя си и къде да отидеш, ние сме на среща и ти предлагаме няколко места, които да обиколиш за един ден.

Разлог

Разлог е още един от притегателните центрове на Югозападна България. Разположен в сърцето на Разложката котловина между Пирин и Рила, той се намира на 6 км. от Банско и определено има с какво да те изненада.

Едно от любимите места на жителите и гостите на града е градският парк. Добре поддържани алеи, красиви градинки, площадки за игра, сянка от високите дървета – какво повече ти е необходимо за приятна сутрин. Тук в парка се намира и страхотен слънчев часовник – 12 мраморни морени с издялани животни. Подобен слънчев часовник под формата на мраморен диск е намерен при археологически разкопки в землището на града преди половин век.

Ако не искаш да се разхождаш в градския парк, а търсиш гледка, която да те плени, се отправи към северната част на града и местността Голак. От тук се тръгва по екопътеката към Панорамна алея Стъпалата. Тя е едно от красивите места в Разлог и една от най-интересните му атракции. На хълма, в подножието на който лежи града, се намира невероятна 12-метрова кула. От върха си е открива спираща дъха гледка към Пирин, Рила и Родопите! Чувството не може да се опише с думи, трябва да отидеш и да видиш!

Панорамна алея Стъпалата
Панорамна алея Стъпалата

с. Добърско

След като се насладиш на гледката към природния феномен Стъпалата от едноименната кула, е време отново да се качиш в колата и да поемеш към следващата точка от дневния маршрут – с. Добърско. Освен, че пленява с живописни гледки по пътя и дългогодишна история, селото е дом на една от най-посещаваните църкви в този край.

Разположена на 17 км от Разлог, църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е едно невероятно място. Тя привлича хиляди хора от всички краища на страната, които идват да видят това кътче с очите си, заради автентичната архитектура на храма, както и неговите великолепни стенописи. Именно те са го причислили към един от най-важните образци на българското изкуство. Смята се, че църквата е построена през 1614 година, но има доказателства, че съществува от доста по-отдавна, от 1122 година. Това е единственото място, където Христос е изобразен в космическа ракета. Някои са скептично настроени и подхождат иронично, други приемат твърденията за стенописа сериозно. Смята се, че Христос е изобразен в божествена светлина, наподобяваща формата на ракета, но все пак оставяме на теб да прецениш при посещението си какво точно е изобразено!

Църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско
Църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско

Парк за танцуващи мечки край Белица

На 20 км. от Банско се намира град Белица, а на 11 км. над него е Паркът за танцуващи мечки, където през последните години са реабилитирани 25 мечки. Той се простира на площ от 120 дка., като територията му обхваща иглолистни и широколистни гори, поляни и хълмове. Те предлагат подходящите условия за пълноценен живот на мечките и са естествена среда и защитено място за тяхното пребиваване. Всеки сектор разполага с изкуствени бърлоги за сън, както и различни езера за къпане.

На територията на парка са изградени места за почивка, където може да си направиш пикник. Има и специално изградена детска площадка за игра на малчуганите.

Входът на парка

Село Баня

Малкото и китно селце Баня се намира само на 5 км. от Банско и е последната спирката от днешната разходка. От парка за танцуващи мечки до тук са 25км. и не повече от 30-35 мин. Така че, ако си пропуснал пикника там, може да седнеш в някоя от чудесните механи тук. Наслади се пълноценно на местната кухня.

Името на селото идва от завидните 75 на брой минерални извори. Тяхната температура варира от 40°С до 75°С. Благодарение на тях Баня се е утвърждава и като един от най-добрите SPA курорти, предлагащи балнеолечение и релаксация. Ако решиш да пропуснеш пътуването до Белица и парка, може да прекараш следобеда в някой от минералните плажове тук.

Ако все пак решиш да разгледаш село Баня, не пропускай да видиш Старата турска и Старата българска баня.

Старата Турска баня в село Баня
Старата Турска баня в село Баня
Старата българска баня в село Баня
Старата българска баня в село Баня

Къде да отседнеш?

59лв

на вечер

Къща за гости Виен предлага на гостите си чудесна атмосфера и перфектно разположение на метри от станцията на кабинковия лифт в Банско.
10лв
Автентична механа в Банско - място където настроението винаги е добро.
Ресторант Леонардо - сред най-добрите ресторанти в Банско с истинска италианска кухня