Рупите

За Рупите

Рупите е местност, разположена на левия бряг на р. Струма. Това е едно от онези места, на които природата е в състояние да те възхити и вдъхнови, да ти донесе хармония и спокойствие. Това е и едно от най мистичните места в България, изключително популярно сред вярващите, тъй като тук е избрала да живее известната българска пророчица Ванга.

В местността Рупите се намира и храмът “Св. Петка Българска” построен през 1992 год. от баба Ванга и нейните поклонници. Той е разположен в подножието на хребетът Кожух Планина, който е загаснал вулкан. Именно на този вулкан се дължат и минералните извори, които извират в местността – с температура от 75°. Минералната вода има лечебни свойства и помага при заболявания на храносмилателната система, ендокринно-обменни заболявания, а също и заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания.

Преди 15 години, през 2002 година, Фондация “Ванга” започва изграждането на манастирски комплекс по заръка на пророчицата. Той включва изложбена зала, зала за кръщене, 2 камбанарии и стаи за нощувка.

Паметникът на баба Ванга
Паметникът на баба Ванга
Къщата, където до последно е живяла баба Ванга
Къщата, където до последно е живяла баба Ванга

Днес комплекс Рупите е красиво, приветливо и поддържано място с пейки, беседки и обширни поляни за разходка. В комплекса се намира и къщичката на баба Ванга, в която тя е прекарала последните 10 години от живота си и където е приемала посетители.

Преди моста, който води към храма “Св. Петка Българска” е разположен паметник на Ванга. Той е изваян от скулпторът проф. Емил Попов по повод 100 годишнината от рождението на й и е дарен от него през 2011 година. Самата скулптура е с височина 1,80 м. и тежи повече от половин тон.

Кожух планина и мраморният кръст, издигнат по заръка на баба Ванга
Кожух планина и мраморният кръст, издигнат по заръка на баба Ванга

Как да стигнеш до тук?

Местността Рупите се намира на 176 км. от София и на 17 км. от Сандански. Идвайки от посока София, след Сандански се “качваш” на Магистрала Струма и 2-3 км. след това отбиваш в дясно, следвайки обозначителните табели за Петрич и Мелник. Твоята посока е Петрич, като след около 4 км. ще стигнеш и отбивката за Рупите.

За Скален храм "Св. Пантелеймон"

Непосредствено до Храм “Св. Петка”, от другата страна на реката се намира скалната църква “Свети Пантелеймон”. Смята се, че на това място е съществувало селище още през античността, а на мястото на сегашния храм е имало тракийско светилище на Асклепий. Според народни предания, най-ранният период от отшелничеството на Свети Иван Рилски е свързан именно с тази скална обител. Параклисът е реновиран през лятото на 2015 год. от жители на с.Левуново.

За Хераклея Синтика

Съвсем близо до Парковия комплекс Ванга се намират останките на античния град Хераклея Синтика. Известен е още под имената Синтия, Хераклея Стримонска и Хераклея Синтике. Смята се, че в древността е бил център на областта Синтика и е билнаселяван от тракийското племе синти. Градът е бил унищожен по време на опустошително земетресение през 388 година.
Открит е случайно през 2002 год. от доц. Георги Митрев, който случайно открива голям латински надпис. За сега това е един от малкото сигурно установени антични градове по поречието на Струма. При археологическите разкопки е доказано, че селището е било изключително модерно за времето си, като дори е имало изградена канализация. Намерени са калъпи и огромно разнообразие от недовършени глинени фигури, което свидетелства за наличието на занаятчии.

Как да стигнеш до тук?

Хераклеа Синтика се намира на 15-ина минути от м. Рупите и Храма “Св. Петка Българска”. За да стигнеш до там е необходимо да се върнеш отново на пътя, който води към Петрич. На 3 км. след включването в този път, отбиваш наляво по пътя за село Рупите. Точно преди първите къщи на селото, в ляво на пътя има уширение и отбивка, по която трябва да хванеш. От тук до крепостните стени остава малко повече от километър, но пътя е в изключително лошо състояние. Ако не си с високопроходим автомобил, нашият съвет е да оставиш колата на това кръстовище и да продължиш пеш.