Родопската теснолинейка
Теснолинейка Родопи

Това не е просто пътуване от точка А до точка Б. Това е истинско пътешествие, връщане “назад във времето”, разходка сред красотата на българската природа. Родопската теснолинейка по линията Септември – Добринище свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя ще се любуваш на незабравими пейзажи и спиращи дъха гледки.

Убедихме ли те, че си заслужава да прекараш един ден на релсите? Няма значение къде си отседнал. Може да се качиш на влака на всяка една гара или спирка по пътя – Добринище, Банско, Разлог, с. Баня и т.н. Нашето предложение е за пътуване по по-голяма част от маршрута Добринище – Велинград. Разбира се ти можеш да слезеш на някоя друга гара, да се полюбуваш на природата там и да се върнеш обратно с друг транспорт, а не с влака.

Влак 16103 Юндола, тъкмо пристигнал на гара Добринище. Снимка: www.tesnolineikata.com
Влак 16103 Юндола, тъкмо пристигнал на гара Добринище. Снимка: www.tesnolineikata.com
Препоръчително е, преди да поемеш на това пътуване да се консултираш за точния час на отпътуване на влака в най-близката гара или в сайта на БДЖ тук. Информацията, която е поместена на тази страница е актуална към м. февруари 2020 година и екипът на PirinAdventure не носи отговорност за промяна в разписанието на влаковете.

Най-удобният влак от Добринище тръгва в 10:30. От тук започва твоето приключение. Линията преминава през Банско (10.48) и Разлог (10.59). От тук преминава през красивата Разложка котловина, където се събират Рила, Пирин и Родопите. След като заобиколи и с. Баня (11.08), (спирката тук носи името Гулийна Баня), релсовата линия започва да се вие нагоре през планината и, следвайки дефилето на р. Места, достига до град Белица.

Тук е едно от местата, където може да слезеш от теснолинейката и да се отправиш на друго приключение – някой маршрут в Рила, разходка до Парка за танцуващи мечки или просто пикник на някоя от красивите поляни тук. Пътуването с влакчето до тук ще ти отнеме по-малко от час.

След Белица линията продължава към Юруково и Якоруда. На гарата в Якоруда, влаковете от двете крайни точки се изчакват, за да се разминат. Тук може просто да слезеш от едната композиция и да се качиш на другата, за да смениш посоката. После следва Черна Места, за да достигне и до гара Аврамово (на 2ч.10мин. от Добринище). Това е най-високо разположената гара на Балканския полуостров – 1267 м. над морското равнище.

Гара Аврамово. Снимка: www.tesnolineikata.com
Гара Аврамово. Снимка: www.tesnolineikata.com

Следва една от най-красивите и трудни части на трасето – точно след Аврамово преминава през най-дългия от редицата тунели с дължина от 315 м. Следва спускане – в рамките на 10 км. до следващата спирка Света Петка, линията преодолява денивелация от 224 м. Точно тук са и голяма част от тунелите. След Света Петка маршрутът преминава над реката. Пресича главния път от Юндола до Велинград. Шмугва се в тунел. Излиза на светлото и после пак се шмугва внезапно в тъмното. Влакчето се провира в улеи между скалите и преминава през красиви дефилета, докато навлезе в сърцето на Родопите и стигне до Велинград. Цялото пътуване отнема малко повече от 3 часа. Това означава, че ще бъдеш на гарата във Велинград тъкмо за обяд в 13:44 часа.

Следващия влак в обратна посока тръгва в 14:19 от същата гара. Ние обаче ти предлагаме да го пропуснеш и да се качиш на този в 17:48 ч. В тези 4 свободни часа може да се разходиш във Велинград и да се запознаеш с паметниците и забележителностите тук. Така можеш да се срещнеш отблизо с отзивчивите граждани.

Влакът, който тръгва в 17:48 от Велинград, пристига в Добринище точно в 21:10 часа. Това са почти 12 часа пътуване във времето, сред приказната природа на Рила, Пирин и Родопите. Какво по-хубаво и романтично прекарване на един свободен ден.