Тевно езеро

02

мар.
2018

Кой потъмни водите на Тевно езеро?

Posted By : Pirin Adventure/ 6795

 

Магично място, което така те завладява, че още докато си ти там, кроиш планове за следващата разходка. Разходка до красивото Тевно езеро.

 

Едва ли има човек, който да го е видял на живо, или дори на снимка, и да не се е удивил от цвета на водите му. Дали тъмния цвят се дължи на природен феномен или е дело на мистиката не можем да твърдим със сигурност. Но една от легендите за Тевно езеро е толкова красива, че и до днес се пренася от уста на уста.

 

Тевно езеро

 

Някога водите на езеро били светли като коприна през деня, а вечер се обагряли в златните краски на Слънцето. И тогава езерото било любимо място на млади и стари. Често при него идвала млада девойка, която се заседявала дълго на брега и си “говорела” с езерото. Веднъж девойката пожелала да има сини очи, сини като водите на езерото.

В един от дните, дошла при изгрев Слънце и както обикновено наплискала лицето си със студена езерна вода и, о чудо! Очите ѝ станали сини.

Девойката, обаче, толкова била щастлива и омаяна от случилото се, че забравила да благодари на езерото за изпълненото желание. Минало се време и пожелала косите ѝ да станат златни, като вечерните води. Езерото изпълнило и това желание. Дошла тя при залез Слънце, потопила разпилените си коси във водите на езерото и те грейнали. Но момичето пак забравило да благодари. Сега тя била най-хубавата девойка в селото – със сини очи и златни коси и нямало момък, който да не я желаел. От ден на ден тя се възгордявала все повече и повече. Видяла силата на Тевно езеро, тя постоянно се връщала там, като желанията ѝ не спирали. Но ето, че заслепена от суетата и силата на красотата си, та искала все повече и повече. Сега вече поискала да стане царица. Езерото, обаче, много се огорчило и се обидило от неблагодарността на девойката. Не могло да понесе нейната безкрайна алчност. Потъмняло от гняв и водите му завинаги останали тъмни. Нямало вече и помен от златните води, в които се оглеждали снежните върхове на Пирин.

 

Тевно езеро

 

Тевно езеро е най-голямото езеро от групата на Каменишките езера езера в Пирин. Намира се на 2512 м. надморска височина.С размери 450 на 175 м, то е с площ от повече от 60 декара. Ситуирано е на изключително красиво място, заобиколено от върховете Каменица, Малка Каменица, Кралев двор и Момин двор. Не случайно езерото е едно от любимите места на Яворов.

Има изграден и заслон, носещ името на езерото, който е посещаван през цялата година. В летния сезон, той е винаги пълен с планинарски компании идващи от Безбог или пък от страната на хижа Вихрен и хижа Демяница. Във водите на езерото се оглеждат снежните върхове на Каменица.

 

Тевно езеро

 

Ако искаш да научиш повече за красивите езера в Пирин, тази страница е за теб – Езерата в Пирин

 

Страхотните кадри ни предоставиха от www.denivelacia.com