03

фев.
2018

Пътепис: Мелник – Златолист

Posted By : Pirin Adventure/ 6748 0

Този фотопис описва детайлно и представя снимки от маршрута Мелник – Златолист, който можеш да видиш тук.

Началото на този маршрут започва малко след последния мост над дерето. Отбивката е в дясно, сините обозначителни табели са на завоя, а калдаръмен път/пътека ще те отведе до първата цел – Църква Св. Николай Чудотворец .

Тя е обявена за паметник на културата и се смята, че е построена през 1756 год. През 2014 год. в пожар са унищожени целият иконостас, много от иконите и голяма част от царските двери. Благодарение на местните граждани, храмът е ремонтиран.

При нашето посещение беше заключена, но ти пожелаваме ти да имаш късмета да я разгледаш и от вътре.

Църква Св. Николай Чудотворец

Минавайки в дясно, покрай входа ѝ, по стръмните стълби, ще достигнеш и до пътеката, която води право нагоре. Стръмна е, но пък не е дълга. Навлизаш в гората и след около 10 мин. ще стигнеш кръстопът, където ще откриеш следващите табели – в ляво за Манастир “Света Богородица Спилеотиса” и Манастир “Свети Харалампий”. Ти си в дясно, към Църква “Свети Никола” и Деспот-Славова крепост.

От тук пътеката е много приятна за ходене. Съвсем леко е изкачването, ако въобще може да се нарече такова. Ако си се поуморил, малко след разклона ще достигнеш до дървена пейка, където можеш да отмориш. Следващата цел – Църквата “Свети Никола” е на около 5 мин. от тук. Страхотно място е. Връщаш се векове назад. Дворът ѝ е отворен, но останките вътре можеш да разгледаш само през металните решетки. Няма да говорим повече за това място – разгледай снимките и ще усетиш магията, която ще откриеш тук

Пътеката към крепост на Деспот Слав
Църква Св. Никола

Продължаваме по пътеката към крепостта на деспот Алексий Слав или поне това, което е останало от нея. Съвсем близо е и тя. Имай предвид, че ако си с малки деца, тук трябва да ги държиш под око, дори за ръка. Крепостта се намира буквално на ръба на пропаст от двете си страни. Но пък гледката, която се открива от там е невероятна – към входната част на Мелник и към Пирин.

Крепост Деспот Слав
Крепост Деспот Слав
Крепост Деспот Слав

Крепостта е края на пътеката. Връщаме се обратно към разклона и продължаваме към Манастир “Света Богородица Спилеотиса”. Следва изкачване, което дори няма да те задъха. За разлика от гледката, която се разкрива към Мелник. Тя определено ще ти спре дъха. Но все още не вади телефони, апарати, камери… има още по-добро място за снимки! Вече виждаш и манастира. Винаги е отворен. Можеш да спреш и да отдъхнеш на зелената ливада пред него, но може да сториш това и вътре. Запали свещичка или ако няма, остави стотинка за здраве. Сeга e моментът да извадиш цялата налична фотографска техника. Зад манастира има местенце, от което има страхотна гледка към Мелник. Ако уцелиш пък хубаво време и подходящ сезон – споменът ще остане доста траен. Но освен да правиш снимки, задели време и да се насладиш на гледката. Ей така, без да бързаш и без да мислиш в нищо. Просто релаксирай. И когато си готов, потегляй към следващата цел – Църква “Света Параскева – Петка” и Манастир “Свети Георги” в Златолист. Там, където е живяла Преподобна Стойна.

Манастир Св. Богородица Спилеотиса
Мелник
Пътеката Мелник – Златолист
Пътеката Мелник – Златолист

Излизайки от рамките на манастира, веднага в дясно ще видиш стръмна пътека със стъпала, 300 на брой, водещи към Мелник. Долу ще стигнеш точно до указателните табели, покрай които минава черният път в посока Църква “Света Параскева – Петка” и Златолист. От тук, църквата отстоява на 400 м., а Манастир “Свети Георги” в Златолист по табела на 4,5 км., но според нашата скромна техника беше на не повече от 3,5 км. Но първо за църквата – красива е.

Храм Св. Параскева – Петка
Храм Св. Параскева – Петка

Потегляме за Златолист и Манастир “Свети Георги”. По пътеката. Пътят е до тук. Следва стръмно изкачване, навътре в гората, с денивелация около 100 метра, обаче доста концентрирани 🙂 Има места, на които трябва да преминаваш с повишено внимание. Децата – задължително с придружител и за ръка. До манастира ни делят около 40-60 мин. стегнато ходене, но ако времето не те притиска – темпото определяш ти. След изкачването, разбира се има и спускане, което ще те отведе до голяма поляна, от която до Златолист ще се движиш по черен път.

А навсякъде около теб – 360-градусова панорама от пирамиди 🙂

В началото и към средата на пътя до манастира има изградени беседи, където може да починеш. Идвайки от тази страна, манастирът е в началото на селото. Няма как да го подминеш. Това е манастир, който ще остане завинаги в сърцето ти. Веднъж влязъл вътре и усетил духа на това място, ще искаш да се връщаш тук отново и отново. Пред олтара има енергийна мраморна плоча, върху която се молят всички болни, посетили мястото. Силата и духа на Преподобна Стойна се усеща навсякъде. Не забравяй да се полюлееш на люлката, вързана на 1 300-годишния чинар в двора. Казват, че това носи здраве и късмет. Манастирът има страхотна градинка където поседнеш ли, няма да ти се тръгва обратно. Но ще се наложи. Около час по страхотната пътека до Мелник те очаква. Стигнеш ли отново до Литова къща – в Мелник си. От тук – само надолу. Покрай храм “Св. Варвара” и си отново в центъра на градчето.

Манастир Св. Георги, с. Златолист
Гроб на Преподобна Стойна
с. Златолист

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.