Китното село Баня е сгушено в центъра на Разложката котловина, където е обградено от великолепието на Пирин, Рила и Родопите. Намира се само на пет километра от Банско и Разлог. През селото минава и атрактивната теснолинейна ЖП линия Септември-Добринище, построена през 30-те години на XX век.

Името си Баня дължи на завидните 75 на брой минерални извори. Тяхната температура варира от 40°С до 75°С. Благодарение на тях селото се е утвърдило и като един от най-добрите SPA курорти, предлагащи балнеолечение и релаксация.

Отдихът обаче може да бъде съчетан и с редица други интересни и приятни занимания, като например разходки. Тук има две места, които просто не може да пропуснеш да посетиш.

Турската баня
Турската баня

Първото е турската баня, известна и като „Муртина баня“. Тя е типичен представител на османските обществени бани в периода XV-XX век на Балканите. Постройката има два входа, защото турците имат поверие да влизат с левия крак през лявата врата преди да се изкъпят, и когато са вече изкъпани, излизат през дясната.
Температурата на водата, която се е използвала тук, е била 54°С. За тази баня се предполага, че е построена през XVII век, поради характерната ѝ архитектура и сходния начин на изграждане със Старата българска (Римска) баня, която е второто място, което ти препоръчваме да посетиш.

Тя се е превърнала в един от символите на селото. Съхранена през вековете, устояла е на времето, запазена още от римски времена.

Тя е построена в типичен римски стил, за който е характерно редуването на каменен ред с три-четири реда плоски печени тухли. В стените ѝ има вградени канали, по които минава топлата вода. Така банята се затопля допълнително. В стените има ниши, където къпещите се да оставят дрехите си. Запазени са дори закачалките, използвани от ползвателите на банята.

Старата българска баня
Старата българска баня

Къде да отседнеш?

"Канчето" е ресторант, който ще ви накара да се почувствате като у дома си.
70лв

на вечер

Искате тишина, спокойствие и пълноценна почивка? Разположен в прегръдката на трите красиви планини Рила, Пирин и Родопите, Хотел Вита Спрингс Ви очаква.
70лв

на вечер

Термо СПА Хотел Римска баня е очарователно място, разположено в полите на Рила и Пирин. Намира се в с. Баня, известно с лековитите си минерални извори.