Китното село Баня е сгушено в центъра на Разложката котловина, където е обградено от великолепието на Пирин, Рила и Родопите. Намира се само на пет километра от Банско и Разлог. През селото минава и атрактивната теснолинейна ЖП линия Септември-Добринище, построена през 30-те години на XX век.

Името си Баня дължи на завидните 75 на брой минерални извори. Тяхната температура варира от 40°С до 75°С. Благодарение на тях селото се е утвърдило и като един от най-добрите SPA курорти, предлагащи балнеолечение и релаксация.

Отдихът обаче може да бъде съчетан и с редица други интересни и приятни занимания, като например разходки. Тук има две места, които просто не може да пропуснеш да посетиш.

Турската баня
Турската баня

Първото е турската баня, известна и като „Муртина баня“. Тя е типичен представител на османските обществени бани в периода XV-XX век на Балканите. Постройката има два входа, защото турците имат поверие да влизат с левия крак през лявата врата преди да се изкъпят, и когато са вече изкъпани, излизат през дясната.
Температурата на водата, която се е използвала тук, е била 54°С. За тази баня се предполага, че е построена през XVII век, поради характерната ѝ архитектура и сходния начин на изграждане със Старата българска (Римска) баня, която е второто място, което ти препоръчваме да посетиш.

Тя се е превърнала в един от символите на селото. Съхранена през вековете, устояла е на времето, запазена още от римски времена.

Тя е построена в типичен римски стил, за който е характерно редуването на каменен ред с три-четири реда плоски печени тухли. В стените ѝ има вградени канали, по които минава топлата вода. Така банята се затопля допълнително. В стените има ниши, където къпещите се да оставят дрехите си. Запазени са дори закачалките, използвани от ползвателите на банята.

Старата българска баня
Старата българска баня

Къде да отседнеш?

70лв

на вечер

Термо СПА Хотел Римска баня е очарователно място, разположено в полите на Рила и Пирин. Намира се в с. Баня, известно с лековитите си минерални извори.
70лв

на вечер

Искате тишина, спокойствие и пълноценна почивка? Разположен в прегръдката на трите красиви планини Рила, Пирин и Родопите, Хотел Вита Спрингс Ви очаква.
"Канчето" е ресторант, който ще ви накара да се почувствате като у дома си.