Цели четири планини наглеждат китното село Огняново и това са Пирин, Родопите, Стъргач и Славянка. Те са го обградили от всички страни и му се радват. То пък се любува на дивната им хубост. Както и на двадесет и четирите термоминерални извора, с които са го дарили. Благодарение на тях малкото село се е превърнало в един от най-известните балнеоложки центрове у нас, при това разполагащ с отлична база.

Огняново се намира недалеч от границата с Гърция, на 10-12 километра от Гоце Делчев и на 40км. от Банско. Това разположение, надморската височина от 540 метра, благоприятният климат, съчетани с минералната вода, без никакво усилие са го превърнали в любимо място за отдих и релаксация на българи и чужденци. А дивните пейзажи на Родопите и Пирин, акациите и невероятният им аромат, който се разнася из въздуха, те правят престоя тук незабравим.

Ромонът, идващ от изворите на Огняновските минерални бани, обаче привлича вниманието най-силно. Заедно, двадесет и четирите извора тук осигуряват 102 литра природен лек на секунда. Защото водата им наистина е лековита. Тя се използва при лечението на повече от сто заболявания, сред които такива на опорно-двигателната, ендокринната, храносмилателната, дихателната, сърдечно-съдовата, нервната система. Хиляди са хората, които всеки месец посещават село Огняново, за да получат облекчение.

Огняново

Процедурите с минерална вода обаче са не само полезни, но и приятни. Средната температура на изворите е 39-40 градуса по Целзий. А най-известният от изворите тук е и най-големият сред тях – Мирото. Изворът е един от най-добре поддържаните.

Ще останеш очарован! Стигнеш ли до него, ще се откриеш насред прекрасна спокойна гора, въздухът е чист, а душата – щастлива.

Тук чака нещо като симпатично каменно джакузи с дъно, покрито с мек пясък. А температурата му е около 45 градуса по Целзий – еквивалентът на мека и топла прегръдка, обхващаща цялото тяло.
Мирото е лесно достъпно. В околността има къде да паркираш, а и може да му се насладите по всяко време на денонощието.

Изпиташ ли желание да се разходиш из планината, да се почувстваш погълнат от гората, да се насладиш на истински покой, поискаш ли да се порадваш на красиви гледки, на чист въздух, на хармония – Огняново е мястото!

Огняново

Наоколо:

Източен чинар, с. Гърмен
Никополис Ад Нестум
с. Делчево
Лещен
Ковачевица