Има места, до които човек може да се докосне за миг, но завинаги остават в сърцето и спомените му. И едно село у нас със сигурност е от тези магични, пленителни кътчета. Разбира се, говорим за Ковачевица.
Исторически и архитектурен резерват Ковачевица е едно от най-впечатляващите постижения на българския строителен гений през Възраждането.

Ако до сега сте свързвали камъка със твърдост, суровост, студенина, сивота, то това е мястото, което ще обърне тези представи из основи. Това каменно селище е едно от най-очарователните, гостоприемни, топли и уютни места, където би могъл да попадне човек.

Твърде омаловажаващо би било да кажеш, че архитектурата тук е впечатляваща. В Ковачевица не се вижда къща, покрита с керемиди. Всички са с тикли. Може би вече се досещате – и покривите тук са от камък (каменни плочи).

Тесните улички, свързващи дивните постройки, отвеждат гостите до най-различни битови механи, където ще можете да се насладите и на домашно приготвени гозби от родопския край.
Редица са и автентичните възрожденски къщи, които ще предложат да отворят вратите си, за да се настаните и да пренощувате в тях.

Дори и за името на това място се носят легенди. Една от тях разказва за ковача и дюлгерин Марко и неговото семейство. Той бил известен из околността и един ден, когато се споминал, хора от всички околни селища започнали да прииждат, за да изкажат съболезнованията си. Те казвали „Отиваме до Ковачевица“ или с други думи – до жената на ковача. Толкова много души изрекли тези думи, че всички започнали да наричат махалата Ковачевица.

Елате и вижте с очите си мястото, пред което всички думи звучат невзрачно!

Ковачевица

Наоколо:

Лещен
Огняново
Екопътека Гоце Делчев - с. Делчево

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

Алексовата къща е едно от местата в Огняново, които посрещат гости, а изпращат приятели.
40лв

на вечер

Семеен Хотел МАЛАМОВАТА КЪЩА се намира в центъра на град Гоце Делчев, в непосредствена близост до историческия музей на града. Хотелът е разположен в стара къща, строена през 1847г.
20лв

на човек

Почивка в старинна българска къща и домашни гозби, приготвени от екологично чисти продукти - това е Хотел-механа Павловата къща