Сигурно си чувал – едни от най-трудните пътеки, водят до местата с най-красиви гледки. Същото важи с пълна сила и за високопланинското село Долен, разположено на 1020 метра надморска височина. Пътят до него не е толкова лек, но пък разходката из него е истинско удоволствие. Защото това е едно от най-очарователните места, които би могъл да посетиш. Намира се на 28 км. от Гоце Делчев.

Селото е създадено през XVI век от българи, търсили спасение от насилственото помохамеданчване.

През Възраждането е процъфтявало, а местния поминък бил предимно свързан с отглеждането на тютюн, добитък и със златарство.

Днес в селото са запазени къщите от периода на Възраждането. Великолепните постройки от този период са около 70 на брой. Именно заради тях това приветливо кътче е обявено за исторически и архитектурен резерват.
Характерната за възрожденските къщи архитектура с издадена част от горния етаж, е спазена и тук. Разходката по калдъръмените улички пленява – ще се любуваш на сградите, на атмосферата, на красотата и гостоприемството.

Кръстовището „Кавалите“, Николовската чешма, чаршийската улица, църквата „Свети Никола“ пък са местата, които задължително трябва да видиш!