Пирин планина е приютила едни от най-интересните забележителности, едни от най-дивните пейзажи! Тук е намерило своето място и е пуснало дълбоко корените си и най-старото иглолистно дърво у нас – Байкушевата мура. Мурата е и едно от най-старите дървета в света.
То се намира на около десет минути път от хижа „Бъндерица“, вдясно от асфалтовия път, отвеждащ към хижа „Вихрен“.

Вълнуваща е срещата с подобно природно творение, при това живо и устояло на всички природни стихии цели хиляда и триста години! Тринадесет века мурата е наблюдавала света от тук, видяла е какво ли не, споделила е с Пирин всяка неволя.

Байкушевата мура с поглед към Тодорка
Байкушевата мура с поглед към Тодорка

Байкушевата мура е особено важен екземпляр от вида черна мура. Своето име тя дължи на лесовъда Константин Байкушев. През 1897 година той открил този екземпляр на 1930 метра надморска височина и го описал.
За установяването на възрастта на дървото, Байкушев използвал специално доставен за целта от Германия „Преслеров свредел“, с който от мурата е изваден дървесен цилиндър по дължината на радиуса. По него са преброени 1200 на брой годишни кръга, а от тогава е минал повече от век.
Първите измервания на дървото установили, че височината му е близо 30 метра, а обиколката 7.6 метра, което прави приблизително седем мъже хванати за ръце.

Байкушевата мура
Байкушевата мура

Наистина величествена е гледката на това чудо на природата. Ако някога ти се отдаде възможност, за нищо на света не пропускай да видиш с очите си, да докоснеш с ръцете си живот на повече от 1300 години!