Напълно логично е Музей на виното да отвори вратите си не къде да е, а в сърцето на най-древния винарски регион у нас. И това разбира се е Мелник. Музеят отваря врати през 2013 година и от тогава разказва на посетителите си множество интересни факти, засягащи винопроизводството в страната.

Всеки почитател на божественото питие ще бъде щастлив да разгледа снимките, да се запознае с историята на производството, да чуе повече за сортовете грозде, да научи повече подробности за технологията.
Тук може да видиш всякакви глинени, дървени, метални съдове, използвани през годините за съхранение на виното. Експозицията тук ще ти разкаже за целия цикъл на производството на виното като се започне от засаждането и отглеждането на лозите, мине се през брането, мачкането, приготвянето и се стигне до бутилирането.

Споменавайки бутилките, няма как да пропуснем да ти кажем, че в трезора на музея се съхраняват близо 400 бутилки вино, някои от които на възраст повече от 50-60 години.

И за да бъде незабравимо преживяването ти, музеят ще ти предложи и дегустация на вина, приготвени по утвърдените мелнишки рецепти!

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник
Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник
75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.