Роженският манастир е най-големият в Пиринска Македония, България. Той е един от няколкото средновековни манастири у нас, запазени така добре и до днес.

Съвсем близо до това уникално място се разполага църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Тя също е много специална. Съградена е по инициатива на Яне Сандански. Тя е строена около 1912-1914 година, но така и не бива завършена, защото той бива убит преди това да се случи.

Църква "Св. Св. Кирил и Методий", с. Рожен
Църква “Св. Св. Кирил и Методий”, с. Рожен

Именно тук – в двора на църквата и на двеста метра източно от Роженския манастир е разположен и гробът на българския революционер. А на надгробната плоча и днес можете да прочетете думите

„Да живееш, значи да се бориш. Робът – за свобода, а свободният – за съвършенство.“

Яне Сандански е бил известен и като Пиринския орел, Старика, Сандан паша, бил е и деец на Върховния комитет. Заслужава си да дойдеш тук, дори само за да положиш цвета на гроба му!

Църква Св.Св. Кирил и Методий

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

В сърцето на старинния град Мелник, се намира Хотел и ресторант ДЕСПОТ СЛАВ. Построен изцяло в традиционен стил, хотелът съчетава битова архитектура с уютни и приветливи стаи.
40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник
25лв

на вечер

Край Мелнишка река, в самото начало на градчето, в страхотен парк сред тишина и песните на птичките... Това е Парк-Хотел Макензен!