Мелник – малък, но неземно красив. Той може да те плени с атмосферата си, с красотата и спокойствието си, със забележителностите си. Това място има особен чар, пред който никой не остава равнодушен.

Изключително удоволствие е разходката из мелнишките улички. Не е за пропускане и възможността да посетиш възрожденската църква „Свети Антоний Велики“. Като част от културно-исторически резерват, тя е обявена за паметник на културата с национално значение.

Църква Свети Антоний в Мелник

Архитектурно църквата е еднокорабна, едноабсидна, като в западната част има женско отделение.

Според надпис, който стои над входната врата, църквата е построена през 1869 година, като вероятно се издига върху основите на по-стар храм.

Вътрешността на храма, неговите мебели, иконостаса, полилеите, свещниците, невероятният рисуван таван – те са типични за Мелнишката художествена школа. Рисуваният дървен иконостас може спокойно да се нарече произведение на изкуството. Изображението „Богородица Ширшая небес“ в абсидата също ще привлече вниманието ти!

Вярващите смятат, че в църквата “Св. Антоний” се лекуват душевноболни. Местните разказват, че за да се случи това, те трябва да преспят вътре, вързани с железните окови. Неимоверни писъци и страшни звуци се чували в нощите, когато това се случва. Но, само силно вярващи могат да бъда излекувани. Редица са свидетелствата за лечебната сила на този храм и неговият патрон Св. Антоний. Интересен факт е, че това е единствената православна църква в България, която носи името на този светец. А в целия свят са само две – другата е в Италия.

Църква Свети Антоний в Мелник

Къде да отседнеш?

Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник
200лв

на вечер

Уютно място, разположено сред красотата на Мелник, което предлага чудесни условия за пълноценна почивка.
40лв

на вечер

В сърцето на старинния град Мелник, се намира Хотел и ресторант ДЕСПОТ СЛАВ. Построен изцяло в традиционен стил, хотелът съчетава битова архитектура с уютни и приветливи стаи.