Как по друг начин бихме могли да опишем Роженски манастир, освен като един от най-важните културни и религиозни центрове у нас. Разположението му съвсем близо до Мелник, определя и посредническата му роля в културното взаимодействие на балканските народи.

Роженски манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринска македония. Той е един от няколкото средновековни, запазени в добър вид до наши дни.

Някога той е бил ставропигиален, но днес е подчинен на Неврокопската епархия.

Роженски манастир "Свето Рождество Богородично"

Да не пренебрегваме и фактът, че той е едно изключително интересно и красиво място, имащо привилегията да се любува на рядката хубост на заобикалящата го природа.

Никой не може да каже със сигурност от кога води съществуването си Роженският манастир. Смята се, че е съществувал през XIII век, когато Мелнишката покрайнина била управлявана от деспот Алесий Слав – племенник на цар Калоян.

Подем в развитието на светата обител се наблюдава през XVI век, когато се строят днешното южно манастирско крило и главната църква. След това църквата и трапезарията биват украсявани със стенописи. В началото на следващия век изписана е и южната фасада на главния храм и е украсена с фрески новопостроената манастирска костница.
Роженската обител изпада в тежко положение през втората половина на XVII век, когато претърпява пожар. С финансовата помощ от българи из цялата страна започва възстановяването му, което трае до 1732 година.

В Роженски манастир днес се намира и чудотворната икона на Света Богородица, пред която всяка година богомолци поднасят своите дарове.

Ако идваш в този район, не пропускай възможността да се насладиш на тази красота и спокойствие!

Нашият съвет е да стигнеш до тук от Мелник. Но не по пътя, а по пътеката. 🙂 Ще се насладиш на страхотни панорами и тогава вече можеш да се похвалиш, че наистина си видял прочутите Мелнишки пирамиди. Тъй като знаем място, от което ще ги видиш в пълния им блясък. Ето и подробности за екопътеката от Мелник до Роженския манастир.

Роженски манастир

Красотата на манастира

Къде да отседнеш?

60лв

на вечер

Приказна природа, ярки звезди и отпускащо спокойствие – това е мотото на Хотел РЕЧЕН РАЙ. И то напълно припокрива невероятната обстановка, която се усеща още преди да влезеш в хотела.
40лв

на вечер

В сърцето на старинния град Мелник, се намира Хотел и ресторант ДЕСПОТ СЛАВ. Построен изцяло в традиционен стил, хотелът съчетава битова архитектура с уютни и приветливи стаи.
40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник