Манастир "Света Богородица Спилеотиса"

Мелнишкият манастир „Света Богородица Спилеотиса“, известен и като „Света Зона“, е средновековен манастир, обявен за един от най-ранните образци на градско манастирско строителство по българските земи от началото на XIII век.

Разположен е върху малка тераса на възвишението Свети Никола, в източния край на Мелнишката крепост. В този смисъл, манастирът попада в територията на културно-историческия резерват Мелник и е обявен за паметник на културата с национално значение.
В манастирския комплекс имало две църкви – „Света Богородица Спилеотиса“ и „Свети Спиридон“, както и гробищен парк.

Предполага се, че постройката на манастира е изградена в периода 1209-1211 година от мелнишкия владетел деспот Алексий Слав. През 1220 година деспот Слав издава грамота на манастира, с която му дарява книги, земя и църковен утвар. Дава му и пълен имунитет.

Мелнишки манастир “Света Богородица Спилеотиса”

Манастирът се почита като свято място от жителите на най-малкия град у нас. Храмовият празник на параклиса „Света Зона“ е празник и на града.

Панорама на Мелник

Гледката от манастира. Просто усили звука, за да чуеш песента на птичките...

Къде да отседнеш?

200лв

на вечер

Уютно място, разположено сред красотата на Мелник, което предлага чудесни условия за пълноценна почивка.
40лв

на вечер

В сърцето на старинния град Мелник, се намира Хотел и ресторант ДЕСПОТ СЛАВ. Построен изцяло в традиционен стил, хотелът съчетава битова архитектура с уютни и приветливи стаи.
60лв

на вечер

Приказна природа, ярки звезди и отпускащо спокойствие – това е мотото на Хотел РЕЧЕН РАЙ. И то напълно припокрива невероятната обстановка, която се усеща още преди да влезеш в хотела.