Манастир "Света Богородица Спилеотиса"

Мелнишкият манастир „Света Богородица Спилеотиса“, известен и като „Света Зона“, е средновековен манастир, обявен за един от най-ранните образци на градско манастирско строителство по българските земи от началото на XIII век.

Разположен е върху малка тераса на възвишението Свети Никола, в източния край на Мелнишката крепост. В този смисъл, манастирът попада в територията на културно-историческия резерват Мелник и е обявен за паметник на културата с национално значение.
В манастирския комплекс имало две църкви – „Света Богородица Спилеотиса“ и „Свети Спиридон“, както и гробищен парк.

Предполага се, че постройката на манастира е изградена в периода 1209-1211 година от мелнишкия владетел деспот Алексий Слав. През 1220 година деспот Слав издава грамота на манастира, с която му дарява книги, земя и църковен утвар. Дава му и пълен имунитет.

Мелнишки манастир “Света Богородица Спилеотиса”

Манастирът се почита като свято място от жителите на най-малкия град у нас. Храмовият празник на параклиса „Света Зона“ е празник и на града.

Панорама на Мелник

Гледката от манастира. Просто усили звука, за да чуеш песента на птичките...

Къде да отседнеш?

75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.
Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник
25лв

на вечер

Край Мелнишка река, в самото начало на градчето, в страхотен парк сред тишина и песните на птичките... Това е Парк-Хотел Макензен!