Света Варвара живяла през III век. Тя приела християнството и именно това станало причина за нейната смърт. Когато баща ѝ, езичник, разбрал за това, той я подложил на жестоки мъчения и я екзекутирал. Посмъртно Варвара е обявена за светица.

В нейна чест в североизточната част на най-малкия град у нас – Мелник – е построена църквата „Света Варвара“. Тя не е датирана, но се смята, че най-вероятно е изградена през XIII XIV век, по времето на разцвета на града. Храмът е лесен за откриване – намира се под Кордопуловата къща.

Днес от нея не е останало твърде много, но посещението ѝ все пак буди интерес. Картината, която очаква посетителите, представлява доста смътен и мъгляв образ на миналото величие и красота на храма. От църквата са останали част от стените, олтара, абсидата при олтарното пространство.
Местните са поставили и икона на Света Варвара на олтара.

Църква Св. Варвара

Къде да отседнеш?

25лв

на вечер

Край Мелнишка река, в самото начало на градчето, в страхотен парк сред тишина и песните на птичките... Това е Парк-Хотел Макензен!
75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.
40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник