Крепост на Деспот Слав

Деспот Алексий Слав произхожда от династия Асеневци. Той бил владетел през XII-XIII век. По време на управлението му, под властта му били редица планински крепости, разполагащи се в Централните и Западните Родопи. Той имал противоречия с цар Борил и се борел срещу него, разширявайки своето стопанство.

Така през 1211 година той завладява крепостта над град Мелник. Предполага се, че тя била построена през XI век, но през XIII век, при преминаването в ръцете на деспот Слав тя бива разширена и укрепена. От тогава и носи името си – Крепостта на Деспот Слав. Тя защитавала региона и също така била резиденция на деспотите Алексий Слав и Драгота. В нея се съхранявали и богатствата на региона.

Крепост на Деспот Слав
Крепост Деспот Слав

Малкото укрепление над старото и масивно съоръжение в града, представлява мощна самостоятелна крепост. Стените й са с дебелина 2-3 м., а на височина достига до 10 м. Паметникът е реставриран частично, запазени са само части от източната стена. Архитектурният анализ на находките показва четири периода на градеж – ранновизантийски, два средновековни и четвърти период, който се свързва именно с името на Деспот Слав /1208 – 1230 г./ Площта на крепостта била около 3000 квадратни метра с форма на неправилен многоъгълник.

Гледката от Крепост Деспот Слав

Гледката, която се открива от тук е невероятна! Подробно сме описали как се стига до тук в нашия Пътепис: Мелник – с. Златолист. Не пропускай да включиш крепостта в разходката си при следващото посещение в Мелник.

Къде да отседнеш?

75лв

на човек

Разположен на фона на Пирин планина, хотел Ели Греко предлага градина с открит басейн. Има уелнес зона, а всички стаи са със самостоятелен балкон.
Механа Чевермето - прекрасна локация между уникалните пясъчни пирамиди на Мелник
40лв

на вечер

В сърцето на старинния град Мелник, се намира Хотел и ресторант ДЕСПОТ СЛАВ. Построен изцяло в традиционен стил, хотелът съчетава битова архитектура с уютни и приветливи стаи.