Всеки, който се интересува поне малко от историята и миналото, би останал очарован от посещението си в Археологически музей в Сандански. Основаването на музейното дело в града започва през 1936 година, а самият музей е открит през 1970 година при IV-та археологическа конференция, проведена в Благоевград.

Това е един от общо петте археологически музеи в България. Онова, което го отличава от другите, е, че е специализиран в областта на античната археология. Негова цел е както да експонира, така и да подсигурява извършването на нови археологически проучвания в града и околността.

Убедени сме, че ще бъдеш впечатлен от невероятната колекция на музея. Неговите експонати са общо 11 367 – внушителна цифра! Важно място в нея заема римската надгробна мраморна пластика, датираща от I-III век. Тя е най-голямата в България и много рядко срещана в Европа. Събирането ѝ е продължило цели 80 години, на територията на всички селища в общината.

Археологически музей Сандански

Интерес несъмнено предизвикват и плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия. Колекцията е допълнена и от множество ценни посветителни оброчни плочки, сред които такива на Зевс, на Афродита, на Артемида.
Внушителна е и колекцията от мозайки от раннохристиянския период датираща от IV-VI век. Площта ѝ е над 350 квадратни метра!

Всеки, който има желанието да се потопи в света на миналото, да се докосне до ценностите на онези отминали времена, ще бъде истински щастлив да попадне на място като Археологическия музей в Сандански!

Работно време

10:00 – 19:00 – (без почивен ден)

Къде да отседнеш?

40лв

на вечер

В сърцето на старинния град Мелник, се намира Хотел и ресторант ДЕСПОТ СЛАВ. Построен изцяло в традиционен стил, хотелът съчетава битова архитектура с уютни и приветливи стаи.
40лв

на вечер

Възрожденски стил, множество услуги, отлично обслужване - всичко това съчетано с вкусна храна и хубаво вино е Хотел Мелник
200лв

на вечер

Уютно място, разположено сред красотата на Мелник, което предлага чудесни условия за пълноценна почивка.