Скално светилище Козия камък

За Скално светилище Козият камък

Същинско пътуване във времето – само така бихме могли да определим разходката из чудноватите селца, нижещи се по криволичещия път към етнографски комплекс Ковачевица, известен с това, че е опазил всички белези на българското Възраждане.

На около 15 км. северно от комплекса се намира Скално светилище Кози камък. Всеки един километър по-нагоре, който изминаваме по пътя, ни връща все по-назад и по-назад. И така, пленени от гледките, достигаме до обширна поляна, разполагаща се в полите на древна обсерватория.

Пътеката, която ще те отведе до нея е тясна и се вие през гориста местност, а наоколо има много боровинки. В един момент тя се отклонява, за да заобиколи внушителната тридесетметрова скала с полегнал козел на купола.

Скално светилище Козия камък
Скално светилище Козия камък, Снимка: Wikipedia

От северната страна пътеката преминава в каменна стълба, отвеждаща към върха. Тя е изсечена още в древността. Нейните стъпала се изкачват нагоре, преминавайки през трите „порти“. Тези порти представляват три площадки с изсечени в скалата правоъгълни отвори. Те са свободни отгоре, така че в тях да може да се вмъкне греда, като бариера.

Качиш ли се веднъж на върха, дъхът ти ще секне. Гледката от тук разкрива Родопа планина в цялата ѝ прелест, със всичките ѝ извивки. Те ще се борят за вниманието ти заедно с острите зъбери на чудния Пирин.

Смята се, че преди хиляди години, тази гигантска скала е служела като астрономическа обсерватория на древните тракийски племена беси.
Според предположенията, централната част на култовото място, се разполага върху най-високата и равна площадка. Там е изсечен голям скален котел. Той е преграден от южната страна с изкуствена дървена стена. От самия котел излиза голям улей, който след изпускането на течността я отвежда по южната стена на скалата.
От северната страна на площадката пък са разположени множество групи кръгли скални вкопавания. За тях археолозите смятат, че са своеобразни звездни карти на съзвездията Цефей и Касиопея.