Входът на парка

За парка за танцуващи мечки

Паркът за реадаптация на танцуващи мечки се простира на 120 дка. в гориста местност над Белица. Намира се на 30 км. от Разлог. Съставен е от две части, които са свързани с 30-метров мост, по който мечките преминават свободно. Открит е през 2000 година и е част от инициативата на фондация “Четири лапи” за борба срещу мъченията на мечки в България.

Територията на парка обхваща иглолистни и широколистни гори, поляни и хълмове, които предлагат подходящите условия за пълноценен живот на мечките и са естествена среда и защитено място за тяхното пребиваване. Всеки сектор разполага с изкуствени бърлоги за сън, както и различни езера за къпане. В парка има специално изградени места за почивка на посетителите, както и детска площадка.

Днес, на територията на Парка за танцуващи мечки живеят всички 25 мечки, регистрирани като танцуващи мечки в България. Той заема основно място в екотуризма на региона.

След приятната разходка се огладнява
След приятната разходка се огладнява

Работно време:

Обиколки с гид: (на всеки 30 мин.)

Април – Юни: 12:00 – 18:00 ч.

Юли – Август: 10:00 – 12:00 ч. / 13:00 – 18: 00 ч.

Септември – Ноември: 12:00 – 18:00 ч.

Декември – Март: Няма обиколки

Вход:

Възрастни: 6.00 лв.

Деца: 3.00 лв.

 

Мечките се разхождат покрай оградата
Мечките се разхождат покрай оградата

Как да стигнеш до тук?

Белица е малко градче в полите на Рила. Намира се на 19 км. от Разлог, в посока Велинград. Пътят е хубав, на места с прави участъци, а на други криволичи в живописно дефиле.
На 11 км. след Разлог, в Краище, малко след бензиностанция Лукойл, ще видиш указателната табела за Белица. При влизането в града следваш табелите за Семково – преминава се през центъра. След 7-8 км. ще достигнеш до У-образно кръстовище, на което пътят се разклонява наляво за Семково, надясно за Парка за танцуващи мечки. Малко след разклона пътят се стеснява и се вие нагоре през гората. Има доста завои, за това те съветваме да караш бавно и внимателно.
След два последователни 180 градусови завоя, следиш за отбивката за Парка. Тя е в дясно и представлява черен път, водещ до централния вход. Паркингът за колите е до самата ограда на парка и е напълно вероятно мецаните да те посрещнат още със слизането. Има изградени беседки за похапване, но и на самите ливади е изключително приятно за пикник. Децата се радват на огромна статуя на мечка, която ще ви посрещне още преди вратата. От тук започват и разходките с гид.