17

ное.
2017

Легендата за Джинджирица

Posted By : Pirin Adventure/ 1527 0

Ах, Пирин! Толкова красота събрана на едно място! Магия, за която се разказват легенди – интересни, поучителни, прелюбопитни! Легенди, които ни карат да се възхищаваме на дивната природа все повече, но и такива, които ни напомнят, че Планината не е за подценяване.

Един от разказите, които ни застигнаха някъде из пиринските пътеки, е този за Джинджирица. Местността е дом на непроходими гъсталаци и естествени гори от бяла и черна мура. Но те, оказва се, съвсем не са най-интересните ѝ обитатели. Защото според хората по тези земи от много, много години бродят зверове. И понеже до погледа им достигали само бродещите между дърветата сенки, те смятали зверовете за духове (джинове).

Измежду сенчестите гори на местността се ширели чудни поляни. Там кротко пасели вакли стада. Една от поляните обаче се отличавала от всички други. На нея растяла по-друга трева – покривала я пелерина само от росен смил и детелина. Тя хващала окото на всеки овчар, но разказите за страшните духове държали хората настрани от нея.

Един ден овчар събрал смелост и решил да пусне стадото си да се наслади на чудните дарове на девственото парче земя. Видели и другите овчари, че нищо лошо не се случило, и сторили същото. Но все пак, за да са сигурни, те заградили поляната със синджири. Така нарекли и поляната – Синджирица.

Щастието обаче не траяло дълго. Един ден вълци нападнали стадата и ги пръснали на всички страни. Овчарите толкова се уплашили, че хукнали и те да бягат. Разказват, че калпакът на най-уплашения от тях се търкулнал, та стигнал чак до Предела. Овчарят се щурал из баирите и предупреждавал навред – „Джин у Синджирица! Джин у Синджирица!“. Хората по селата не чували ясно виковете му – до тях достигало „Джинджирица! Джинджирица!“.

От този момент нататък мястото носи това име. За да напомня на хората, че Планината, освен опияняващо красиви гледки, може да предложи и най-различни опасности!
За това и ти недей да подценяваш Планината – само да реши, Пирин може да превърне всекиго в една нова легенда, която да се разказва с години!

Разходката в Пирин винаги е време, което завинаги остава в сърцето ти. Красотата на нашата Планина е неоспорима. Затова не губи нито миг ценно време. Винаги, когато ти се отдаде възможност, разтъпчи се тук. Която и пътека да избереш – никога няма да сбъркаш! Подготвили сме няколко идеи за разходка, които могат да ти бъдат от полза. Планирай хубавите моменти с нас. Виж нашите маршрути в Пирин и избери най-подходящия за теб – bit.ly/PirinTrails

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.